A 2022. január 1-től bevezetett akció célja sosem volt titok: a fiatalok foglalkoztatottságának élénkítése. (Ugyanis Magyarország nem éri el az európai átlagot ilyen tekintetben.) A program sikerességét még nem tudjuk megmondani, de mindenesetre nézzük meg mit lehet tudni a 25 év alattiak adómentességéről.

 

A részletek

Minden 25 év alatti fiatalnak adókedvezmény jár a 2021. decembere után szerzett jövedelme után. Ez azt jelenti, hogy mintegy 140 millió forint adó marad, körülbelül 500 ezer fiatalnál az adókedvezmény által. Hogyan? Magasabb fizetés jár a jogosultaknak. 

 

Az adókedvezmény más kedvezményekkel is összevonható. Többek között az első házasoknak járó adókedvezménnyel is. Amennyiben két, 25 év alatti összeházasodik, jár nekik a már említett engedmény. Annyiban változik az igénybevétel, hogy nem az esküvő utáni hónaptól érvényes, hanem a 25. születésnapjuktól számított 24 hónapon keresztül vehetik igénybe. Ezeken kívül a táppénzre, a megbízási díjra, őstermelőként az átalányban megállapított jövedelemre és a vállalkozókra is vonatkozik a kedvezmény.

 

Hogyan érinti ez a hiteleket?

Tekintve, hogy egy 25 év alatti közmunkásnak 16,5 ezerrel, egy minimálbért keresőnek 30 ezerrel, egy garantált bérminimumot kapónak 39 ezerrel, egy átlagbért keresőnek pedig 64,2 ezer forinttal növekedhet a fizetése az adókedvezménynek köszönhetően, nem meglepő, hogy ez kihat a hitelfelvételi lehetőségeire is.

 

A hiteligénylést is megkönnyíti az adókedvezmény, hiszen az adósságfék szabálynál más  jövedelmi kategóriába esik a hiteligénylő. A jövedelemarányos törlesztési mutató (jtm) szabályainak könnyebb megfelelni, ha magasabb jövedelemmel rendelkezünk, arról nem is beszélve, hogy magasabb törlesztőrészletre számíthat a hitelfelvevő. Továbbá jelentős kamatkedvezmény is jár a fiataloknak, amivel több százezer forintot is spórolhatunk némelyik hitelnél.

 

Több banknak viszont szigorú szabályai vannak arra vonatkozóan, hogy milyen korú  lehet a hitelfelvevő. Előfordulhat,  hogy 25 év alatt egy idősebb adóstársra is szükség lehet,  egyedüli adósként kockázatos a hitelfelvétel.

Viszont azt is számításba kell venni, hogy ez a kedvezmény megszűnik a 25. életév betöltésekor. Ez pedig a törlesztőrészlet és a kamatkedvezmény megváltozásával is jár, amennyiben hosszabb futamidőt választanak.

 

Érdemes tehát nemcsak alaposan átgondolni a hitelfelvételt, hanem a feltételeket átbeszélni egy tapasztalt pénzügyi szakértővel is.

 

Hogyan vehetjük igénybe a kedvezményt?

Mivel minden fiatalnak automatikusan jár, ezért a munkáltató feladata ezt jelezni az adóhivatal felé. Tehát az adminisztrációt is megspórolták az igénybe vevőknek.

 

Vállalkozóként is rendkívül egyszerű a folyamat: egy nyilatkozat kitöltésével kell jelezni a munkáltató felé az igényünket. A rendszer automatikusan kitölti az adatainkat, így nekünk már csak a hiányzó sorokat kell beírnunk. A kitöltés után nincs semmilyen tennivalónk, ugyanis az egyből elküldésre kerül adóhivatal felé.

 

Mikortól?

Már a januári fizetésnél is lehet élni a kedvezménnyel, de sokan elfelejtik. Ha korunknál fogva jogosultak vagyunk rá, éljünk is vele! Sőt, ha a decemberi fizetésünk január 10-e után kerül kifizetésre is igénybe vehetjük az adókedvezményt. 

 

Akár a megtakarításainkat szeretnénk megalapozni, akár egy hitel felvételét fontolgatjuk - és ha megfelelünk a feltételeknek -, mindenképpen vegyük igénybe a fiataloknak járó adókedvezményt. Az a 15%-os fizetésbeli növekedés hosszú távon többletet  jelenthet, de ha pár hónap választ el a 25. születésnapunkig is érdemes kitölteni az igénylőlapot. 

 

Ha szeretné tudni melyik banknál van 25 év alattiaknak is lehetőségük hitelfelvételre, bátran vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal! 

Bal oldalon fehér számológép, jobb oldalon fehér egér füzeten, középen egy fekete ceruza.

Kérje szakszerű segítségünket!
Stresszmentes pénzügyi megoldások.  Adatkezelési tájékoztatót.