Babaváró Hitel
november 30, 2017
Válásmentes építkezés
szeptember 30, 2019

Milyen költségekkel rendelkezik a hitelünk?.”

 

Erre a kérdésre felelhetjük azt, hogy “számtalan” mégis úgy gondoljuk, hogy nem ez a lényeges, hanem a felmerülő költségek mértéke, ami számít. Van ugyanis olyan, ami fix, tehát nem tudjuk befolyásolni az összeget de van olyan is, aminek csökkenthetjük a nagyságát. Ilyen esetekben jön jól egy hitelszakértő, aki pontosan tudja hogyan lehet megnyirbálni a hitelünk költségeit és spórolni nagy összegeket.


A kamat vagy a THM mértéke fontosabb?

Ahhoz, hogy ezt a kérdést el tudjuk dönteni, fontos tisztában lenni a fogalmakkal, hiszen a kamat és THM jelentését sokan még mai napig keverik. Pedig a két érték más “összetevőkből” áll, éppen ezért nem mindegy melyiket vesszük alapul, amikor hitelt szeretnénk felvenni.

Kamat: lényegében az a pénzösszeg, amit a bank kér azért, hogy használjuk a pénzét. Tehát a hitel árát fejezi ki a kamat, amit a kamatláb segítségével számolnak ki, általában egy éves futamidőre.

A kamatnak két fajtáját különböztetünk meg:

- Amikor mi tesszük be a bankba a pénzünket, ezért a bank nekünk fizet kamatot, ez a betéti kamat.

- Illetve amikor mi vesszük fel a bank pénzét és használjuk azt, amiért mi fizetünk kamatot. Ez lesz a hitelkamat.

Esetünkben a hitelkamat jelentése és felépítése fontosabb lesz, mivel ha ezt a cikket olvassa Ön is hitelt készül felvenni. A hitelkamat két részből tevődik össze.

Referenciakamat: az az irányadó kamatláb, amit a jegybank határoz meg. Ez a mindenkori irányadó kamatláb.

Kamatfelár: Ezt a bankok egyénileg határozzák meg. Mértéke több mindentől függ, például attól, hogy milyen kedvezményekre vagyunk jogosultak, illetve a bank mennyire tekint minket “jó adósnak”. Minél biztosabb benne a bank hogy időben visszakapja a kölcsönt annál alacsonyabb lesz a kamatfelár.

Érdemes tehát hitelszakértő segítségét kérni, hiszen az Ő segítségével jobb színben tűnhetünk fel a bank előtt, így az igényelni kívánt hitelt is jobb feltételekkel kaphatjuk meg.


THM- mit is jelent valójában?

Hitel igénylésnél általában a legfontosabb szempont a havonta fizetendő kamat mértéke. Szinte minden esetben ez alapján történik a hitel felvétele, ami sokszor megtévesztő. A THM egy százalékos érték, és azt mutatja meg, hogy éves szinten milyen költség mellett juthatunk hozzá a hitelhez. Minél nagyobb a THM értéke, annál több pénzt kell visszafizetni a felvett hitelért.


A THM-ben megtalálható a:

  • hitel kamata
  • számlavezetés díja
  • hitelfedezeti biztosítás díja
  • hitelbírálati díj

Lakáscélú hitel esetén ide tartozik a:

  • jelzálogjog bejegyzés földhivatali díja
  • értékbecslés díja
  • helyszíni szemle díja

Fontos megjegyezni, hogy egyik kategóriába sem sorolható a futamidő alatt felmerülő módosítások díját, mint futamidő hosszabbítás vagy késedelemből fakadó egyéb költségek, díjak. Hitel igénylésnél tehát okosabb mindig a THM értékét figyelembe venni és ez alapján kiválasztani a megfelelő ajánlatot. Bár az alacsony THM érték csábító, kérjük inkább hitelszakértő segítségét, hiszen általa jóval kedvezőbb ajánlatot is kaphatunk.

Kérje segítségünket! Kollégáink segítenek a helyes döntésben


Kapcsolat